- 3D Gamers

Beginhanden met twee kaarten van hetzelfde symbool

 

Een fout die vele (beginnende) pokerspelers maken is altijd de beginhand te spelen waarbij je twee kaarten hebt van een gelijk teken. (Bijvoorbeeld twee harten) Men doet dit in de hoop een flush te maken, maar wat zijn de kansen dat je een flush haalt? Compenseren ze het risico wel? Laten we een kijkje nemen…

De beginhand
De kans om twee kaarten te krijgen met een gelijk symbool is 23,6%. Dit is vrij hoog en het betekent dat als je al deze handen speelt, je makkelijk geld zal verliezen.

De flop
De kans dat je bij de flop al meteen een flush maakt is 0,8%.
De kans dat je twee kaarten te zien krijgt die je dichter bij je flush brengen is 10,9%.
De kans dat er slechts één kaart van de drie flop-kaarten je flush aanvult is 41,6%.
Misschien denk je net als ik toen ik deze cijfers voor het eerst bekeek: namelijk dat je kansen niet zo hoog liggen als je wel gedacht had. Daarenboven kan er ondertussen veel gebeuren: je medespelers kunnen de inzet verhogen, wat je in een moeilijker parket brengt.

Wat nu?
Als je na de flop nog maar drie kaarten van een flush had moet je zeker niet verder gaan. (De kansberekening vertelt ons dat je dan nog een kans hebt van 4,2% hebt om een flush te bekomen.) Had je 4 kaarten van een flush, dan heb je een kans van 35% om nog een flush te maken. De kans dat de laatste kaart je een flush bezorgt is 19,6%. Of je hier verder gaat moet je zelf inschatten: is de pot voldoende hoog om dit risico te nemen? Denk je dat de andere spelers mogelijk een betere combinatie dan een flush kunnen hebben?

Onthoud:
Eender welke twee kaarten van een gelijk symbool spelen levert je geen winst op. Je zal in dat geval 23,6% van de beginhanden spelen, waarvan je er volgens kansberekening maar 5,8% een flush worden. Je speelt dus best enkel deze die ook een hoge waarde hebben of eventueel als ze opeenvolgende nummers hebben. Als je te lage kaarten van hetzelfde symbool speelt, heb je te weinig kans op een andere goede combinatie en bestaat ook nog de kans dat iemand anders een hogere flush heeft dan jij.

Poker is geen exacte wetenschap, maar door strategisch te spelen kan je systematisch winst maken.

Jonathan Deman is een amateur pokerspeler, op deze site deelt hij zijn inzichten in dit spel in de hoop anderen iets bij te kunnen brengen.

About Hunt Leecolby

Read All Posts By Hunt Leecolby

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *